6 Aralık 2010 Pazartesi

İŞLEMCİLER

    İşlemci bilgisayar sisteminin yani anakartın, ram’in, harddiskin vb gibi donanım bileşenlerinin işlemlerini sağlayan ve onları yöneten bir cihazdır.
   Son zamanlarda teknolojinin büyük bir hızla ilerlediğini eminim herkes biliyordur ve hissediyordur. İşlemcilerde de bu büyük hız hiç şüphesiz devam etmektedir.
    İlk bilgisayar ile ilgili araştırma yaptığımızda karşımıza oda büyüklüğünde bir makine çıkacaktır. İşte ilk işlemciler de o zamanki bilgisayarlar gibi kendi çapınca büyüktü.
   Yakın geçmişimizdeki işlemcileri ele aldığımızda ise iki büyük rakip karşımıza çıkacaktır: Intel ve AMD. Intel üzerinden gidecek olursak yine yakın zamanda Celeron, Pentium, Dual Core, Core 2 Duo, Quad Core kullanılmaktaydı ve hala kullanımı devam etmektedir. Son olarak ise Core İ serisi çıkarılmıştır.
   Celeron işlemciler, zamanının işlemcilerinden sonra öncekilerine göre daha küçük ve kullanışlıydı.
   Pentium işlemciler, Celeron’dan sonra çok büyük bir beğeni toplamış ve Celeron’dan daha hızlıydı. Ayrıca son zamanlarda adını sık duyduğumuz çift çekirdek olayının da temelini oluşturmuştur.
   Dual Core, Core 2 Duo işlemciler, çift çekirdek dediğimiz sistemi içeren işlemcilerdir. Yani aynı anda birden fazla işlemi yapabilen işlemcilerdir.
   Quad Core işlemciler, dört çekirdekli işlemcilerdir. Yani çift çekirdekli işlemcilere göre daha fazla işlem yapabilen ve daha az enerji tüketen işlemcilerdir.
   Gelelim Core İ serisine. Core İ işlemciler, akıllı işlemciler olarak adlandırılır. Dört çekirdekli işlemciler gibi birçok işlemi aynı anda yapabilen, enerji tasarrufu sağlayabilen ve en önemli özelliği hızını akıllı olarak ayarlayan işlemcilerdir. Bu işlemcilerin İ3, İ5, İ7 olmak üzere üç serisi vardır. Bu işlemcilerin bacak yani pin sayısı diğerlerine göre daha fazladır. Ayrıca diğer işlemcilere göre daha pahallıdır.
   Kısaca bu yazımda işlemcilerle ilgili temel bilgiler vermeye çalıştım. Eğer bilgisayar almak istiyorsanız kullanma alanınıza uygun işlemci almalısınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder